Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Aanbesteden bouwprojecten nieuwe stijl leidt tot samenwerken nieuwe stijl

Gepubliceerd op: woensdag 15 augustus 2018

Aanbesteden bouwprojecten nieuwe stijl leidt tot samenwerken nieuwe stijl

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft onderzoek gedaan hoe de kwaliteit van de uitvoeringsprojecten kan worden verbeterd. De aanbestedingsregels en de manier van aanbesteden leverde niet altijd de kwaliteit op die men graag wilde. Goedkoop bleek soms duurkoop! En een goede samenwerking met de aannemers was evenmin een vanzelfsprekendheid. Al met al vormde dit de aanleiding voor WBL te onderzoeken hoe dit te verbeteren?! Hiertoe is de expertise ingezet van Pro 10 Inkoopadvies.

Andere manier van werken

Uit het onderzoek bleek dat bij de traditionele manier van aanbesteden de ruimte voor innovatie beperkt was, de ontwerpkosten dubbel werden gemaakt en er nauwelijks geleerd werd van zowel successen als tekortkomingen. Dit vroeg om een andere manier van werken.  Een manier waarbij de  krachten van en met aannemers worden gebundeld. Dit bij voorkeur in bouwteamverband. Door de kennis, kunde en inventiviteit van WBL te combineren met die van het bedrijfsleven, geeft WBL invulling aan de uitkomsten van het onderzoek en aan de marktvisie van “De Waterschapsmarkt van de toekomst," Maatwerk, maatschappelijke waarde, project overstijgende kennisuitwisseling, een gezonde bouwkolom en een eerlijk verdienmodel zijn kernbegrippen.

Meerjarige raamovereenkomsten

Voor grote multi- en monodisciplinaire projecten zijn door WBL  inmiddels meerjarige raamovereenkomsten gesloten. Het is een intensief traject geweest om tot deze raamovereenkomsten te komen maar deze aanpak brengt WBL en haar partners  een stuk verder. WBL maakte een ontwikkeling door waarbij iedereen intensief is betrokken in het voortraject en tijdens de aanbestedingen. Pro 10 heeft dit proces begeleid en heeft met   twee Europese aanbestedingen uitgevoerd, waarbij de competenties en visie op samenwerken van de leverancier centraal stonden. Prijs speelde enkel kwalitatief een rol. Met open vragen, (snelkookpan)cases en interviews zijn de onderscheidende kwaliteiten helder geworden en zijn  uitstekende partijen gecontracteerd, waarmee WBL 6 jaar vooruit kan.

Positieve reacties

Anders werken vraagt om een andere vorm van aanbesteden.  Hiermee  zet je de toon. Iedereen is enthousiast! Samen met de partijen krijgen momenteel begrippen als past performance, innovatie, circulariteit, veiligheid, transparantie, kennisuitwisseling echt  invulling. Ook wordt de oude manier van werken en de nieuwe manier van werken gebenchmarkt. Het is niet alleen geloven in succes, we willen het ook kunnen aantonen.

Terug naar overzicht