0

Aangescherpte Wet Bibob op 1 augustus in werking

Gepubliceerd op: maandag 21 september 2020

Aangescherpte Wet Bibob op 1 augustus in werking

Op 1 augustus wijzigen de zogeheten Bibob-regels, in de strijd om criminelen buiten de deur van de gemeente te houden. Er komen meer mogelijkheden voor eigen onderzoek bij de aanpak van ondermijning. Door de wetswijziging mag bijvoorbeeld ook de ‘zakelijke omgeving’ onderzocht worden van de aanvragers van vergunningen of subsidies. 

De Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) én het daarmee samenhangende Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens veranderen op 1 augustus. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming willen ‘voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten faciliteert’. Dat was altijd al de bedoeling, maar de aanpassingen zorgen ervoor dat overheden hun Bibob-toetsing kunnen uitbreiden.

‘Zij kunnen voortaan de justitiële antecedenten nagaan van de personen die achter de schermen feitelijke zeggenschap hebben over degene die de vergunning heeft aangevraagd. Zo kan makkelijker worden voorkomen dat naast criminelen hun stromannen misbruik maken van dienstverlening door de overheid,’ aldus de ministers. De maatregel geldt ook voor de zakelijke relaties van partijen waar de gemeente zaken mee wil doen – denk aan een vastgoedtransactie of overheidsopdracht.


Lees verder via bijgaande link

Terug naar overzicht