Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Europese aanbesteding ontwikkeling Waterfront

Gepubliceerd op: maandag 6 april 2020

Europese aanbesteding ontwikkeling Waterfront

Pro10 heeft voor de gemeente Harderwijk de Europese aanbesteding begeleid voor de ontwikkeling van Waterfront fase 3 in Harderwijk. Het wordt een groene, energieneutrale wijk van 126 woningen, die bereikbaar zijn voor een brede doelgroep. In het plan komen middeldure huur- en koopwoningen, zowel eengezinswoningen als appartementen en studio’s, voor jong en oud. De verwachting is dat eind 2020 de eerste woningen in de verkoop gaan.

De aanbesteding was ingericht als een niet-openbare aanbesteding, dwz een aanbesteding met voorselectie; op 18 september 2019, 10:00 uur sloot de termijn voor het indienen van een aanmelding. Er zijn in totaal 15 aanmeldingen ontvangen. Er zijn 5 partijen geselecteerd voor de tweede fase. In deze fase werden de inschrijvingen beoordeeld op punten als architectuur en duurzaamheid, waarbij sprake was van een minimaal grondbod.

De winnende partij scoorde uitstekend op architectuur en duurzaamheid. Zo krijgen veel van de 189 parkeerplaatsen elektrische laadpunten. Alle toekomstige eigenaren en huurders krijgen bovendien een fiets; de ouderen onder hen zelfs een elektrische. De nieuwe wijk krijgt een slim energiesysteem dat naast zonnepanelen op daken gebruik maakt van de warmte die de rioolwater-zuiveringsinstallatie aan de andere zijde van de N302 opwekt. De gesprekken hierover zijn al gaande.

De architectuur van de appartementen is geïnspireerd op havengebouwen en de oude havenindustrie in Harderwijk. Het ontwerp van de eengezinswoningen verwijst naar oude pakhuizen in klassieke Hanzesteden.

De wijk wordt volledig aardgasvrij en zoveel mogelijk energieneutraal met een collectief warmtesysteem. De groene daken van de woningen vangen het hemelwater lokaal op voor hergebruik of afvoering naar wadi’s. Het gebied wordt bovendien natuurinclusief ingericht, met ruimte voor flora en fauna voor een optimale biodiversiteit. Ook worden alle woningen voorzien van een materialenpaspoort.”

Terug naar overzicht