0

Inkooptalent Pauline Bos uitgelicht

Gepubliceerd op: donderdag 15 september 2022

Inkooptalent Pauline Bos uitgelicht

Pro 10 heeft gedreven en enthousiaste professionals. Zij hebben allen hun eigen unieke verhaal over hoe ze bij Pro 10 terecht zijn gekomen. Om mensen te motiveren, enthousiasmeren en informeren over het fantastische inkoop vak en aanbestedingen lichten wij steeds één verhaal uit. Deze keer het verhaal van Pauline.

Na haar studie Rechten ging Pauline als juridisch adviseur bij het CBS aan de slag. Toen zij voor haar werk in 1992 de cursus ‘Richtlijn Overheidsopdrachten voor dienstverlening’ volgde kwam Pauline in aanraking met het inkoopvak. Haar hart ging sneller kloppen en de liefde voor het inkoopvak werd geboren. Pauline zwaaide het CBS uit en ging aan de slag bij een consultancy bureau waar zij juridisch- en inkoopadvies combineerde. Hierna kwam Pauline terecht bij het Hoogheemraadschap voor Delfland waar zij o.a. de aanbesteding voor de Waterschapsverkiezingen begeleidde. Pauline ontmoette Loek, van Pro 10, tijdens hun samenwerking bij een project van het Hoogheemraadschap voor Delfland. Loek wist vrijwel meteen dat hij Pauline graag in het team van Pro 10 wilde, Pauline heeft er echter 8 jaar over gedaan om tot deze overtuiging te komen. Naast het feit dat zij altijd op zoek is naar kennis en inzichten heeft Pauline in de loop der jaren vele opleidingen gevolgd. Verschillende post HBO-opleidingen, seminars over duurzaamheid, aanbestedingsprocedures en contractvormen en Best Value (tot en met het A certificaat) hebben haar kennis verrijkt. Met haar juridische kennis en inkoopkundigheid bezit Pauline kwaliteiten die je in dergelijke combinatie weinig tegenkomt. Dit maakt Pauline uniek in haar vak en een professional uit duizenden. De kwaliteiten, kennis en interesses die zij bezit stellen haar in staat om opdrachten efficiënt, doeltreffend, maar vooral met veel plezier uit te voeren.

Dankzij haar nieuwsgierige karakter leert Pauline nog elke dag. Dit is meteen één van de dingen die Pauline zo leuk vindt aan het inkoopvak: veel leren over heel veel verschillende onderwerpen. Zeer uiteenlopende thema’s komen aan bod tijdens het begeleiden van aanbestedingen, denk aan evenementen, woonwijken, luchthavens, maar ook bedrijfskleding, software of wagenparken. Een kleine greep uit de projecten die Pauline voor Pro 10 heeft begeleid: diverse gebiedsontwikkelingen, de luchthaven van Lelystad, Floriade Expo 2022, Oasen drinkwater, ICT projecten en een architectenselectie voor gemeenten. Het zijn er uiteraard teveel om op te noemen. Pauline heeft in al die jaren ca. 200 aanbestedingen begeleid en is bijna elke branche wel een keer tegengekomen. De diversiteit en het multidisciplinaire karakter die het vak met zich meebrengt maakt dat het voor Pauline al jaren interessant en uitdagend is. Juist hierdoor kun je veel van elkaar leren. Waar Pauline het meest over te spreken is als inkoopprofessional is de resultaatgerichtheid van het inkoopvak. Je bent altijd met een duidelijk eindresultaat bezig. Gebiedsontwikkeling is haar favoriet. Gebiedsontwikkeling is heel concreet, aan het eind van het project staat er iets moois, waar je doorheen kunt lopen. Je helpt mee aan het creëren van iets concreets waar je vervolgens vol trots op terug kunt kijken. Dat geeft Pauline voldoening en maakt dat het inkoopvak echt haar vak is. Daarbij is het resultaat bij 90% van de projecten positief. Wanneer een idee of uitvoering niet geschikt lijkt of niet doeltreffend is wordt er naar een andere oplossing gezocht alvorens de opdracht af te ronden. Een positief resultaat betekent een tevreden klant en daar wordt niet alleen Pauline, maar heel  Pro 10 blij van.

De grootste uitdaging van het inkoopvak vindt Pauline om mensen enthousiast te krijgen voor een aanbesteding wanneer zij eigenlijk niet willen aanbesteden. Men vindt bijvoorbeeld dat het traject te lang duurt of willen heel graag de huidige aanbieder houden. Met al haar eigen enthousiasme weet ze de klant vaak toch te enthousiasmeren voor het aanbesteden. Natuurlijk passeren er weleens negatieve gebeurtenissen de revue, denk bijvoorbeeld aan een kort geding. Maar ook dit hoort bij het vak. Gelukkig nog maar 2 keer overkomen. Ondanks het feit dat de minder leuke kanten vaak veel tijd en energie kosten trekt Pauline er vaak een les uit. Zij deelt haar ervaringen met haar collega’s die daar vervolgens van kunnen leren. Gelukkig zijn de negatieve kwesties niet op te wegen tegen alle mooie resultaten die ze boekt. Pauline is een echte inkoop duizendpoot met passie voor het vak. Zij verwacht het vak nog jaren met een brede glimlach uit te oefenen. Pro 10 hoopt nog heel lang de kennis van Pauline te mogen benutten en is ontzettend blij dat zij al meer dan 10 jaar een ware verrijking is voor het waardevolle team. 

Terug naar overzicht