Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Sponsoring documentaire ‘De Tramaanslag’ door Pro 10

Gepubliceerd op: maandag 26 augustus 2024

Sponsoring documentaire ‘De Tramaanslag’ door Pro 10

Sponsoring
Het maken van een documentaire vergt veel werk en geld. Denk aan kosten voor archiefbeelden, kleurbewerking, filmmuziek en goede apparatuur. Om de makers Tijmen Beijes en Jeanneau van Beurden, beiden nog student journalistiek, te helpen bij het realiseren van deze belangrijke documentaire heeft Pro10 een mooie donatie gedaan. Mede door de donatie is het ze gelukt een prachtig resultaat neer te zetten. Tijmen en Jeanneau hebben een prachtige documentaire bedacht, geproduceerd en gemonteerd. Dit resultaat is beloond met een prijs voor de beste cinematografie. Verder is de documentaire uitgezonden in 2DOC van de KRO-NCRV. Villamedia heeft de makers geïnterviewd. Met recht kunnen we trots zijn. Pro 10 wenst Tijmen en Jeanneau veel succes met hun loopbaan en hoopt nog veel van ze te zien en horen.

Over het maken
Het was een zwaar onderwerp waarbij Tijmen en Jeanneau de focus wilden leggen op de slachtoffers en nabestaanden met ook aandacht voor zijdelings betrokkenen zoals artsen en journalisten. Het geheel is zeer aangrijpend en neemt de kijker mee in de emoties van deze mensen. Jeanneau en Tijmen hebben de dagen, weken en maanden vooraf en na de aanslag gereconstrueerd en veel gesprekken gevoerd met ooggetuigen en nabestaanden. Zij zijn in staat geweest een band om te bouwen deze mensen. Op een respectvolle en uiterst gevoelige manier hebben ze alles in beeld gebracht. Hier zijn uitgebreide studies van politiedossiers, locatiebezoeken en gesprekken aan vooraf gegaan.

Over De Tramaanslag
Op maandag 18 maart 2019 opent Gökmen Tanis het vuur in een tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht. Schoten klinken op dat moment door de tram en later ook daarbuiten. Bij de aanslag komen vier mensen om het leven en raken zes mensen gewond. Sommige inzittenden weten ternauwernood te ontsnappen, velen lopen een trauma op. Mensen die de gebeurtenis van dichtbij hebben meegemaakt vertellen hun verhaal in de documentaire ‘De Tramaanslag’.

Documentaire bekijken
De documentaire is op 18 maart 2024, precies vijf jaar na de aanslag, uitgezonden op televisie door de KRO-NCRV op NPO2. Ook regionale omroep RTV Utrecht heeft de documentaire uitgezonden en er zijn meerdere bijzondere vertoningen geweest. De documentaire ‘De Tramaanslag’ kan nu nog bekeken worden op NPO Start.

Terug naar overzicht