Inkooptalent Tobias van der Hoeven uitgelicht
Gepubliceerd op: donderdag 26 januari 2023
Pro 10 heeft gedreven en enthousiaste professionals. Zij hebben allen hun eigen unieke verhaal over hoe ze bij Pro 10 terecht zijn gekomen. Om mensen te motiveren, enthousiasmeren en informeren over het boeiende vak van publieke inkoop lichten wij steeds één verhaal uit. Deze keer het verhaal van Tobias.
Tobias heeft een studierijk verleden. Hij studeerde Rechtsgeleerdheid en Bestuurskunde met een minor Economie in Leiden en besloot die in 2012 met de masters Management van de Publieke Sector, Civiel Recht en Rechtsfilosofie. Naast zijn studies had hij een commerciële functie binnen de financiële sector.
Op zijn zoektocht naar wat hij wilde gaan doen na zijn studietijd, kwam Tobias een vacature van Pro 10 tegen. Hoewel hij niet goed wist waar hij aan begon, leken de uitdagingen die met publieke inkoop gepaard gaan hem wel wat. Opereren op het brandpunt van markt en overheid, bestuur en recht en beleid en uitvoering: wie wil dat nou niet? Een paar weken later zat hij op kantoor en kon niet wachten om in het diepe gegooid te worden. Dat werd hij en dat beviel hem goed. Tobias rolde zo het inkoopvak in en vond zijn plek. Hij heeft zich bij Pro 10 ontwikkeld tot een inkoopprofessional uit duizenden. De intelligentie en leergierigheid die Tobias met zich meebrengt, in combinatie met zijn resultaatgerichtheid en omgevingsbewustzijn, maken hem een inkoper die het vak in een publieke omgeving als geen ander verstaat. Pro 10 is blij met het feit dat zij Tobias mocht opleiden en waardeert zijn inzet tot op de dag van vandaag.
Het eerste jaar functioneerde Tobias vooral naast een ervaren inkoper, waarna hij al snel zelfstandig aanbestedingen begeleidde. Tobias heeft ervaring opgedaan op veel verschillende inkoopgebieden. Door de diversiteit aan opdrachten die Pro 10 krijgt kon hij vanaf dag één in verschillende keukens een kijkje nemen en de variatie van het vak tot zich nemen. Niet alleen die variatie, maar bovenal de maatschappelijke impact die het inkoopvak met zich meebrengt spreekt Tobias aan. Dit houdt het werk voor hem uitdagend en interessant. Wat hij mooi vindt is het vertalen van de ideeën aan de vergadertafel naar in werkelijkheid iets tot stand brengen. Je bent via inkoop in de publieke sector voortdurend bezig met het verbinden van bestuurlijke wensen aan de vermogens van ondernemend Nederland. Die verbindende factor zijn is iets dat Tobias erg aanstaat. Het leukste vindt hij het als goede ideeën van de aanbestedende kant op de markt nog niet standaard beschikbaar zijn. Samen met beleidsmakers, stakeholders en ondernemers oplossingen bedenken die in de praktijk echt kunnen gaan werken, ondanks – en misschien juist wel dankzij – het feit dat dit via een aanbesteding gerealiseerd moet worden.
Eerlijk is eerlijk, in de eerste maanden vroeg Tobias zich regelmatig af in wat voor een wereld hij beland was. En na tien jaar nog steeds weleens, als er weer eens ergens heel veel tijd en energie wordt verspild aan de meest absurde juridische gevechten rondom een aanbesteding. Hij moest wennen aan het procedurele karakter van het aanbesteden als vorm van inkoop en allerlei dynamieken daaromheen. Die hebben de neiging om het proces alleen maar moeilijker te maken, in plaats van zo makkelijk mogelijk. De regels waarmee je moet werken om iets moois te bouwen moeten eerst goed op hun plek vallen, zoals een timmerman op zijn gereedschap moet leren vertrouwen. Dat kost even tijd. Al snel leerde Tobias goed met dit gereedschap omgaan. Vandaag de dag vormen regels dan ook geen belemmering meer voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Sterker nog, de structuur die deze met zich meebrengen dwingt een ieder om op een andere manier te gaan kijken. En juist dan kan er vooruitgang worden geboekt.
Waar Tobias nog weleens van baalt is dat tijdens de uitvoering van de opdrachten beloftes vaak verslappen. De focus ligt in de praktijk vaak nog teveel op de aanbesteding. Met de gunning van een overeenkomst begint het eigenlijk pas. Pas dan wordt waarde voor de samenleving gecreëerd door het besteden van belastinggeld. Tobias zou graag zien dat aanbestedende diensten meer op dezelfde manier werken en dat documenten veel meer centraal gestandaardiseerd worden. Dit maakt het aanbesteden voor veel partijen een stuk makkelijker.
Een leuk weetje is dat Tobias de bedenker is van de CPV-app van Pro 10. Deze app wordt de afgelopen jaren veel gebruikt in de inkooppraktijk. Als geestelijk vader en architect van deze handige app heeft hij het mogelijk gemaakt dat inkopers de CPV-code in een handomdraai terugvinden. Naast de code vind je er meteen terug of er (in de regel) sprake is van een werk, een levering, een reguliere dienst of een sociale en specifieke dienst. Gebruikt u hem nog niet? De app is gratis te downloaden in de appstore. Heeft u suggesties voor verdere verbeteringen van de app? Laat het Tobias weten: via vanderhoeven@pro10.nl.
Tobias vindt veel projecten rondom publieke inkoop boeiend. Er zijn wel wat onderwerpen waar zijn handen echt van gaan jeuken. Zo stroomlijnt hij graag eens de inkoopfunctie op het niveau van een hele sector. "Als bijvoorbeeld woningbouwcorporaties aanbestedingsplichtig worden, dan is dat lastig en vervelend voor sommige organisaties. Echter, door als sector vanuit een schone lei een gezamenlijke aanpak te kiezen kan er een lichtend voorbeeld ontstaan voor veel andere categorieën aanbestedende diensten”, aldus Tobias. Vanuit de verbinding tussen markt en overheid bijdragen aan duurzame en praktische oplossingen in het kader van de energietransitie, lijkt hem ook interessant.
Naast zijn dagelijkse werk is Tobias gemeenteraadslid in Oegstgeest. Een functie die hem op het lijf geschreven is, omdat ook in de politiek verbinding het toverwoord is. Tobias gaat voor resultaat zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen, in zijn werk én in de lokale politiek. Pro 10 is verheugd al zo lang gebruik te mogen maken van zijn talenten en hoopt Tobias nog lang in het team te hebben!